Grécko chce ekonomiku naštartovať investíciami do firiem a exportu

16.09.2013 Celý región

Bratislava 16. septembra (TASR) – Grécku ekonomiku majú naštartovať nové investície a export.

Na dnešnej otvorenej diskusii, ktorú v Bratislave zorganizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) pri príležitosti oficiálnej návštevy prezidenta Helénskej republiky Karolosa Papuliasa na Slovensku, to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva pre rozvoj a konkurencieschopnosť Grécka Notis Mitarachi.

"Robíme všetko pre to, aby naša ekonomika začala fungovať a pracovať lepšie ako doteraz. V tejto súvislosti intenzívne spolupracujeme s Európskou úniou, ale aj s OECD," povedal Mitarachi.

Grécka vláda bude preto v najbližších mesiacoch vyvíjať úsilie o to, aby prilákala do krajiny nových investorov. Taktiež chce viac zatraktívniť turizmus. Podľa Mitarachiho je totiž práve turizmus perspektívnym sektorom pre tamojšie malé a stredné podniky a tie by mohli prispieť k naštartovaniu gréckej ekonomiky. "Robíme aj opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, aby sme podnikateľskej komunite poskytli lepšie podmienky," priblížil Mitarachi.

Grécko plánuje aj zrýchliť privatizačný program, najmä v prípade odpredaja podielov v plynárenských podnikoch či iných štátnych firmách. "Využívame aj verejno-súkromné partnerstvo, teda PPP projekty," dodal Mitarachi.

Štátny tajomník zároveň podotkol, že pre Grécko nebolo ľahké v predchádzajúcom období uskutočňovať reformy. Šetrenie bolo problematické najmä pre vysokú nezamestnanosť, ako aj problémy v tamojšom bankovom sektore a verejnom sektore.
 

Vyberte región